Paardenosteopathie vervolg

Waarom je paard laten behandelen met osteopathie?

Het lichaam is opgebouwd uit verschillende systemen (zoals het spier-skelet-stelsel, de organen, het zenuwstelsel en de huid) die elkaar beïnvloeden. Om het lichaam in balans te houden is het noodzakelijk dat alle systemen goed blijven functioneren. Daartoe moeten de deze systemen kunnen bewegen. Als ergens in het lichaam de beweeglijkheid verstoord is dan raakt daardoor de balans in het lichaam verstoord. Doordat de systemen in het lichaam met elkaar verbonden zijn (via spieren, bindweefsel, bloedvoorziening, zenuwstelsel, etc.) werkt deze verstoring door op andere delen van het lichaam. Dit is de reden dat de oorzaak van een klacht soms op een andere plaats in het lichaam kan zitten dan waar de klacht zich uit.

Daarnaast kunt u een paard preventief (als ‘onderhoud’) laten behandelen om problemen zo veel mogelijk te voorkomen. Onder meer ook jonge paarden voordat ze zadelmak worden gemaakt.

 

Behandelmethoden Paardenosteopathie vervolg

Paardenosteopathie is gericht op het mobiliseren (het weer laten bewegen) van de structuren in het lichaam die normaal gesproken kunnen en moeten bewegen maar door een probleem minder beweeglijk of geblokkeerd zijn.

Paardenosteopathie richt zich op drie bewegende systemen:

  1. het bewegingsapparaat (botten, spieren, gewrichten)
  2. de orgaansystemen (organen, omringende weefsels, bloedvaten en lymfestelsel)
  3. het cranio-sacrale systeem

Als er een probleem ontstaat in een van deze drie systemen dan werkt dat door op de andere twee systemen. Dit kan mechanisch, door verstoring van de bloedcirculatie en/of via het zenuwstelsel plaatsvinden.

Het cranio-sacrale systeem bestaat uit schedelbeenderen (cranium = schedel), hersenen en ruggenmerg met omringende vliezen, en heiligbeen (sacrum). Door dit systeem lopen zenuwbanen. Ook het bindweefsel in het lichaam heeft verbinding met dit systeem. Binnen de hersenen en het ruggenmerg, tot in het heiligbeen, stroomt vloeistof: cranio-sacraal vocht. Deze vloeistof zorgt voor voeding van de weefsels en afvoer van afvalstoffen.


Cranio-sacraal
 therapie

Cranio-sacraal therapie is gericht op het behandelen van het cranio-sacrale systeem. Via het zenuwstelsel en het bindweefsel werkt dit door op het hele lichaam. Doel van een cranio-sacraal behandeling is blokkades op te heffen zodat alles in het lichaam zo goed mogelijk kan functioneren. Cranio-sacraal is onderdeel van de osteopathie.


Bowen technieken

Bij pijnlijke plekken en bij spieren die erg gespannen aanvoelen pas ik aanvullend Bowen technieken toe. Hierbij worden zeer korte, zachte prikkels op de zachte weefsels gegeven. Als reactie op deze prikkel ontspant het zachte weefsel en verbeteren de doorbloeding en de lymfestroming. Hierdoor verbetert de balans in het lichaam.

 

Life Time Healing

Life Time Healing is een behandelmethode die er op gericht is emotionele blokkades, die ontstaan zijn als gevolg van stress, onverwachte gebeurtenissen en emotionele overbelasting, te helpen verwerken. Door het opheffen van emotionele blokkades zal het dier zich ontspannen en meer in zijn kracht komen. Bepaalde (ongewenste) gedragingen kunnen hier in veel gevallen mee verminderd of verholpen worden.
Op het mentale c.q. emotionele vlak kan ik dieren (aanvullend) behandelen met Life Time Healing. Deze behandelmethode kan ook op afstand (middels een foto van het dier) worden toetepast.

Door deze combinatie van deze verschillende behandelmethoden kan een veelheid aan klachten worden verholpen en/of verminderd. 

 

Na de behandeling met osteopathie

Na een behandeling met osteopathie wordt, afhankelijk van de bevindingen, geadviseerd om 2 tot 4 dagen niet te rijden. Het verdient sterk de voorkeur om de eerste dagen meerdere keren per dag gedurende circa 10 minuten met het paard te wandelen. Daarna is het gewenst om het paard een tot enkele dagen te longeren alvorens weer te gaan rijden. Vervolgens kan de training onder het zadel in fasen opgebouwd worden. Na 7 tot 14 dagen kan de normale training hervat worden.

Geadviseerd wordt om het paard iedere 6 tot 12 maanden te laten controleren door een osteopaat. Deze termijn is onder meer afhankelijk van de intensiteit van trainen, de leeftijd van het paard en bevindingen tijdens de voorafgaande behandeling. Door een (half)jaarlijkse controle kunnen veel problemen in een vroegtijdig stadium worden gevonden en verholpen. Indien er eerder problemen worden ervaren wordt geadviseerd om het paard eerder opnieuw te laten controleren en behandelen.

Wil je meer weten of een afspraak maken neem dan contact met ons op voor een paardenosteopathie consult.
Wij werken met een ervaren team specialisten die al jarenlang professioneel met paarden werken.

 

 

Contact opnemen