Over ons

De drijvende krachten achter  Vrijgevochten in Balans / Hoeve Het Vrije Leven zijn:

 

 

Roger Rutten / Management by Horses
E:  roger@managementbyhorses.nl 
M: +31(0)620620404

 

EN

 

Linda van Silfhout / Hulpverlenen met paarden
E:  linda@hulpverlenenmetpaarden.nl
M: +31(0)681897208

.

Over ons

 

Linda van Silfhout

www.hulpverlenenmetpaarden.nl

www.hulpverlenenmetpaarden.nl

Het werken met mensen heeft mij altijd aangetrokken. Dat ik dat zou gaan doen heeft al van mijn vroegste jeugd vastgestaan. Het was voor mij vooral zoeken naar de juiste invalshoek. Want wat wilde ik voor de ander betekenen? En vooral ook op welk vlak wilde ik mensen bijstaan? In hun werk/ privé/ of in relaties? Inmiddels ben ik erachter dat dit niet zoveel uitmaakt want je neemt jezelf tenslotte overal mee naar toe. De problemen die je thuis ervaart, zul je ook op je werk ervaren en in vriendschapsrelaties.

Op mijn 19de heb ik mijn propedeuse Maatschappelijk Werk gehaald maar vond mij eigenlijk te jong om al in dit werkveld te opereren. Van dichtbij had ik gezien met welke problematieken je te maken kreeg en ik vond dat je daar toch wel wat levenservaring tegenover moest kunnen zetten. Ik ben verder gegaan op de Academie Mens en Arbeid waar ik de afstudeercombinatie heb gemaakt van Beroepskeuzeadviseur en Psycho-diagnostisch Werker (voorloper van Toegepaste Psychologie). Voor mij de perfecte combinatie omdat ik opgeleid ben om zowel volwassenen als jongeren te ondersteunen. Maar bovenal om vanuit een diagnostisch kader te kunnen werken zonder de mogelijkheden van de ander uit het oog te verliezen. Want dat is mijn inziens de basis van het helpen van mensen; kijken naar de sterke kant van de ander en vooral aansluiten bij het proces waar de ander in zit. Want u, jij, die ander moet het doen. Niet ik. Ik kijk mee, volg de ander op de voet. Het stellen van de juiste vragen en soms uitleggen waar bepaalde gedragspatronen vandaan kunnen komen is de essentie van wat ik doe.

 

Hulpverlening met paarden

De samenwerking met de paarden is heel geleidelijk gegaan. Ik ben al van mij kindertijd een echt paardenmeisje. Zodra ik de kans als volwassene kreeg was mijn ‘eigen paard’ een feit. Heel veel heb ik geleerd van hem; mijn geweldige draversruin. Hij heeft mij laten zien dat je een paard niet traint maar dat een paard in staat is om op basis van cognitie te leren. Dit echte besef kwam overigens pas toen ik ging lezen over het inzetten van paarden bij therapie. Ik handelde er al naar in de meeste gevallen maar ik besefte niet echt dat ik dat deed. Onbewust bekwaam. Nadat ik zeker wist dat dit mijn voorland was ben ik op zoek gegaan naar een opleiding die helemaal aansloot bij waar ik stond. En die heb ik gevonden bij Josien Willemsen van hulpverlenerspraktijk “de Vrije Teugel”, tevens docent bij de NHL in Leeuwarden. De opleiding is een perfecte mix van een post- HBO opleiding op het gebied van hulpverlenen in samenspraak met het leren werken met paarden. Op basis van de methodieken uit de hulpverlening samenwerken met het paard om krachtig en vanuit het gevoel de ander te kunnen ondersteunen bij zijn of haar vraag.

 

.

Roger Rutten

www.managementbyhorses.nl

www.managementbyhorses.nl

Ik reed al voor mijn 10de jaar paard, traditioneel geleerd bij de manege. Dressuur, springen, vossenjacht, buiten rijden en soms ook de vraag krijgen om een “lastig” paard te berijden. Toen gebeurde alles op gevoel, wist ik veel, het werkte gewoon wat ik deed. Op een gegeven moment was die vonk eraf en kreeg ik de mogelijkheid om een paard te trainen op de draf- en renbaan. Attila… tjonge, die had maar 1 stand: vooruit! Ook weer een leerzame tijd.

Nu weer de draad opgepakt met mijn PRE paard SENO (Sereno Fuente, vrij vertaald: sprankelende bron). Een lieve krachtige, leergierige schimmel ruin die nog veel moet leren, komt dat mooi uit. Ik heb heel wat dingen in gedachte om Seno heerlijk allround stabiel en prettig te kunnen berijden. Stap voor stap gaan we vooruit.

 

Business achtergrond

Altijd in de B2B wereld gewerkt van operationeel uitvoerend tot statutair directeur en nadien verder met een eigen bedrijf. Eerst Medische Technologie en aansluitend Adeor Bedrijfsadvies. Het helpen van DGA’s die met hun bedrijf in de problemen zijn gekomen.
Bij toeval in de paardencoaching terechtgekomen, want Linda had een lift nodig. Dat was zo leuk dat ik heb gevraagd of ik ook de paardenhulpverlening opleiding mocht volgen. En nu geslaagd voor mijn theorie en praktijk.
Die paarden:  Wat een krachtig en mooi instrument. Ik ben dan wel geen hulpverlener maar door mijn HRM- en brede werkervaring liggen er veel aanknopingspunten met paardencoaching.

Door mijn langjarige business achtergrond herken ik veel typische situaties waar een organisatie / afdeling / team tegen aan loopt. De “standaard” aanpak om tot inzicht en oplossingen te geraken is niet meer zo effectief.  Met mijn workshops, adviezen, ontwikkelingstrajecten wordt naadloos ingespeeld op vernieuwing. Het weerspiegelt  die kennis en ervaring samen met het Management by Horses concept.
Van huidig inzicht verder ontwikkelen naar compleet authentiek zijn, waarbij de paarden je het laten voelen en ervaren.

Humans maken organisaties, verbindend, authentiek en ontplooiend. Vanuit die onmetelijke kracht (samen)werken in een organisatie/afdeling realiseert echte en onderscheidende concurrentiekracht.
Iedere dag opnieuw! Dat is mijn drive!

.