Het bekappen van een PRE

Je wil je paard niet op ijzers laten lopen. Gewoon op blote voeten. Om daar  meer van af te weten volg je een cursus  “Natuurlijk Bekappen”. Je leest veel over hoeven, de problemen, de aanpak en loopt ook nog een dag mee met een ervaren hoefsmid.

Toch bleef het bij mij knagen, ik was namelijk niet helemaal overtuigd dat de hielen van mijn PRE helemaal tot de hoogte van de zool moesten komen.  Ik heb wel een aanzet gedaan maar vond Seno juist minder beter lopen. Dat was natuurlijk niet de bedoeling.
Onze eerste hoefsmid wees mij expliciet op de stand van het paard en dat daarom de hoeven anders moeten worden bekapt dan bijvoorbeeld onze draver. Ook onze huidige hoefsmid volgt deze aanpak.

Door beetje bij beetje informatie te krijgen, werd mijn beeld meer en meer duidelijk met als conclusie niet de hielen geleidelijk verlagen bij een PRE.

 

 

Het begon met deze post:

Een stukje over de hoefhoeken van paarden.
Er zijn behoorlijk wat verschillende stromingen en meningen over hoefsmeden. (helaas ook ondervonden bij mijn paarden) Zelf weet ik, wanneer mijn paarden het fijnst bewegen. Dat is zeker bij de achterbenen niet met een hoek van 45graden wat er geleerd wordt op de scholen.
Nu kwam ik hier een stuk tegen van een hoefsmid, die toch wel heel andere dingen beschrijft.
De hoefhoek! http://www.hoefbeslag.nl/dehoefhoek.html

 

Paar reacties:

Ook Monya (www.paardenluisteraar.nl) bevestigt dit verhaal:
Een PRE mag je niet te laag op de hielen zetten. Dan krijgen ze pees- en beenproblemen. Hele hoge hielen is natuurlijk ook geen optie. Maar ze staan hoger dan een gemiddelde warmbloed.”

De hoek van het schouderblad heeft dezelfde hoek als de voorhoeven. En de hoek van het dijbeen wordt de achterhoef hoek? Dat houd dan vaak idd in, dat de achterhoef steiler is dan de voorhoef.

 

Bekappen PRE

Foto: Karel de Lange

 

 

Als de hoek van het heupbeengewricht geen 90º is krijg je vaak een steilere stand van de koot van het achterbeen. Dit gaat overigens vaak ook weer gepaard met een grote hoek (steile stand) van het achterbeen.

.
.
Tijdens deze informatiezoektocht heb ik eens de hoek van de voor- en achterhoeven van mijn PRE gemeten: voor 53 graden en achter 59 graden.

 

 

 

 

Een PRE nooit te laag op de hielen zetten

Ook dit bericht was duidelijk. Een eigenares constateert dat haar PRE slechter is gaan lopen na het verlagen van de hielen.

Wordt hier toch wel een heel erge boel verdrietig van!
Laatste foto was vorig jaar!

 


Hielen PRE nooit te kort
Hielen PRE nooit te kort

 

 

 

Mijn diagnose van mijn PRE.
Sinds zijn stand veranderd is zijn de klachten. Vastzetten bilspier (is bult) overvulde pezen boven de kogel en korte stapjes achter. En dan heb ik het nog niet over zijn voorhoeven en peesblessure door verkeerde stand gehad. Al mijn paarden stonden altijd droog op de benen, hadden nergens overvullig, konden bewegen zoals een pre hoort te bewegen. Voor alle meelezende hoefsmeden? Men kan van een PRE voet géén KWPN platvoet maken. En ook moeten de hielen er NIET af
. ”

 

 

Een paar reacties op deze fotos:
“Zelfs al had ik een kwpn’r gehad, had ik niet vrolijk geworden van deze stand. Geen paard is hetzelfde ook de PRE’s niet. Als de smid nou gewoon goed kijkt naar de stand van het paard, naar de schouder en de beweging kom je een stuk verder.”

Ik heb een dik jaar geleden een PRE gekocht met enorme lange hoeven en ook hielen. 4 kantig beslagen. Hij was volgens vorige eigenares al maanden niet meer gedaan door smid en klopte ook. Nu zijn zijn hielen eraf en zijn hoefven/stralen zien er al ‘gezonder’ uit. Maar ik merk ook op dat dit nl niet had mogen gebeuren volgens mij… Hij is er nu 13 en ik neem aan dat het daardoor komt dat hij nu moeilijk zijn hoeven geeft gezien hij zich niet in balans kan zetten volgens mij. Ofwel ben ik te ver aan het zoeken maar merk jij hier ook hinder door? Hij moet altijd 5x nadenken precies hoe hij zijn lichaam moet zetten voor hij zijn voorhoef gaat geven. Ik weet ook dat er andere zaken zijn waardoor hij geblokkeerd is in zijn hele atlas maar dit zal er dan wrs ook mee te maken hebben?

Klopt precies hoor, wat je omschrijft. Bij te lage hielen achter wil het paard vaak zijn achterbeen niet meer geven, daar ze met die lage hielen continue een spanning hebben rond het lendenen gebied. (hebben ze bij mij nu allemaal) bovendien komt er veel spanning op de pezen en banden, maar ook op de spronggewrichten. Paarden kunnen niet meer “zakken” achter. Het voelt voor mij net, of ze vanachter harder lopen dan voor…(en het voor niet kunnen bijwerken vanwege hun lage hielen en niet goed kunnen afrollen)

 

 

Het bekappen van een PRE

Hierdoor kwam ik ook in gesprek met Bram de Langen.

Zijn input:
Ik kijk naar de beweging van het paard en wat er van een paard wordt verwacht.
Een Andalusier willen ze graag zien met een korte actieve beweging met van voren knie actie en van achteren met een korte actief ondertredend achterbeen.


Vraag: tot hoever kan je dan vragen om de achterbenen er goed onder te zetten?
Zijn antwoord:
de lengte van de toon is bepalend voor de stap lengte van het been, dus een lange toon geeft een ruime vlakke stap. Het paard moet het bekken kunnen kantelen en zodoende de achterbenen onder de massa kunnen plaatsen.
Een paard moet zijn voorgewicht naar achteren kunnen verplaatsen bij het aanspringen van de draf of galop om lichter te worden in de voorhand.
Als een paard van achteren van achteren te lange tonen heeft kan een paard geen actief achter been krijgen en wordt gedwongen om te lange passen te moeten maken.
Het gaat niet om het ras maar om de beweging met te lange tonen.
Als je naar de website van www.thehorse.com en je daar even registreert, dan kan je een onderzoek lezen over wat lange tonen doen en wat voor problemen ze veroorzaken. Het artikel waar je naar moet zoeken is Long Toes in Horses: A Pain in the Butt? Tevens staat daar een verwijzing naar een onderzoek in 2010 over lengte van de toon

Wederom  2 reacties:
Wat er beschreven wordt en kan worden nagelezen Inthehorse.com, maar ook de link bovenin kan ik bevestigen. Gisteren heb ik voor mijn PRE een fysiotherapeut laten komen en haar laten beoordelen. Wat ik al voelde onder het zadel werd zeker bevestigd. Door de scheefstand en te lage hielen van de achterbenen heeft mijn PRE zijn bilspieren vastgezet, tevens door de scheefstand voor, zet hij zijn schouderspieren vast.
Ze zijn nu lekker los gewerkt….verder complimenten gekregen hoe fijn dit paard in de spieren zat en dat dit echt gerelateerd is aan de hoefstand. (is altijd wel fijn om te horen) Nu nog een goede smid zoeken/vinden die het snapt! Welke smid durft de uitdaging en de kritiek van mij aan. En wil daarnaar luisteren. Ik weet namelijk prima, na 13 jaar met dezelfde paarden gewerkt te hebben hoe ze het fijnst bewegen onder welke hoefstanden! Ik wil geen brede platte KWPN voeten onder de PRE.. Maar gewoon hoeven die horen bij hun bouw .
.
.
Voor de duidelijkheid.
Deze blog is opgebouwd uit diverse stukken informatie en ervaringen van een groot aantal mensen die veel met het PRE ras te maken hebben, beroeps- of hobbymatig.
Deze informatie maakt meer helder dat nuancering over bekappen op zijn plaats is, je kunt niet alle paarden over een kam scheren.
Ik kijk uit naar jullie reacties.
.
.
Update 8 februari 2015
.
Reacties heb ik veel gekregen, de blog is in 2 dagen tijd meer dan 950x gelezen.
Paar reacties:
“Ach ja, dan zijn er mensen die hielen verlagen maar vergeten de steunsels goed op hun plek te zetten. Tja, als dan het paard niet meer lekker loopt ligt dat natuurlijk aan de te lage hielen…”
.
“Juist het … Ik kijk ernaar wat van het paard wordt verwacht” heeft bij mijn Friese merrie grote problemen veroorzaakt. De oude anatomische bekapper had hoge hielen gekweekt, de straal raakt de grond niet meer, hij ging rotten en ze had hardnekkige scheuren in de hoefwand ondanks zeer regelmatige trim. Misschien ging ze lopen zoals een fries hoort te lopen, plof, plof, plof maar ze ging ook steeds meer struikelen en teenlanden. Sinds dat ze PN bekapt wordt, ben ongeveer 2 jaar geleden begonnen, is de straal heel mooi geworden, mooie hiellanding, de scheur was binnen 3 maanden eruit en ze struikelt niet meer.”
.
“Zodra iemand aantoont dat de voet van een PRE anders in elkaar zit dan welk ander paard ook, ga ik dit geloven.”
.
“Sorry maar ook een PRE is een gewoon paard dacht ik. Ze hebben inderdaad wel een iets andere manier van lopen maar voor mijn gevoel is dat nooit ontspannen. Dus ik zou dus juist hielen laagzetten en opzoek gaan naar meer ontspanning in de beweging.”
.
“typerend voor de paardenwereld, geloven in fabeltjes. Het is algemeen bekend dat lopen met hoge hakken heel ongezond is, tenminste in de mensenwereld en voor kapsters is het inmiddels zelfs verboden tijdens het werk vanwege de slechte gevolgen voor de rug. Maar in de paardenwereld denkt men nog dat het nodig is omdat paarden dan mooier lopen. Hoge hielen? WEG ERMEE”
.
“Wat mij waarschijnlijk lijkt is het volgende;
Paarden krijgen door de hoge hielen een ‘typerende gang’ waardoor het paard op valt en dit vaak gewenst is bij o.a. PRE’s.. maar of dit gezond is voor de paarden… zeker niet!
Dat het voorbeeldpaard in dit artikel slecht loopt na het laag zetten van de hielen duid op een onbalans in de hoef zoals waarschijnlijk de steunsels laten meedragen of misschien wel de zool te veel uitgehold 
Correct me if I’m wrong.. ik wil graag leren “
.
“Mijn Spaanse paardjes hebben keurige lage hielen… Dus ik begreep er al niets van. Maar ja, in Spanje vinden ze die hoge hielen juist geweldig, dus aapt men dat hier klakkeloos na, kennelijk”
.
“Een PRE heeft weldegelijk een andere morfologie dan een bwp of kwpn hoor. De hoeken in schouder en heupgewricht zijn kleiner, wat resulteert in een kleiner afstand tussen voor- en achterhoeven in vergelijking met de voorgenoemde rassen. Dit is echt eigen aan het ras en houdt verband met het doel waarvoor ze gefokt werden (en worden in de meer barokke bloedlijnen). Wat dit betekent voor de hoefstand weet ik niet maar als je bij het bekappen rekening moet houden met de stand van het been, dan kan ik mij voorstellen dat je een pre anders bekapt dan een bwp. Of is mijn redenering nu helemaal fout?”
.
“Doe geen moeite om het op te zoeken, het zit zo: elke hoef moet bekapt zoals de hoef aangeeft: hoefwand inkorten tot het niveau van de zool inclusief steunsels. Niet meer en niet minder. De bouw van een paard heeft helemaal NIKS met de manier van bekappen te maken.”
.
” De pre heeft niet alleen de neiging om hoge hielen te groeien, maar ook lange tenen. Als je de hielen verlaagd maar niet de teen inkort zodat de juiste hiel teen balans ontstaat dan is dat een risico voor de pees. Dit artikel zou dus moeten heten: Het bekappen van een PRE, nooit de tenen te lang laten! Ook een pre heeft ronde voorhoeven. Geen langwerpige.”
.
” De binnenkant van elke hoef van elk soort paard bestaat uit de zelfde onderdelen. Aan de hand van die onderdelen aan de binnenkant weet je exact waar en tot hoe ver de zichtbare onderdelen aan de buitenkant horen te zitten. De rest van het paard is op dat moment totaal irrelevant. Omgekeerde aanpak wellicht voor veel mensen. Je begint dus van binnen met een hoefbeen (zijn die van een PRE steiler… laat maar zien dan) en alles wat erom heen vast zit.”
Reactie: “Dat komt ook door de contractie van die hoge hielen,  en doordat de straal geen goede druk heeft en daardoor gaat rotten wordt de achterkant nog smaller. Goed idee dus om de hielen en steunsels goed te bekappen, de teen in te korten en de straal goed te behandelen. Als de straal weer gezonder, steviger en breder wordt gaan de hielen verder uit elkaar.
.
“Oke dus bekappen doe je vanuit de hoef en niet het been, daar zat ik fout in m’n redenering. Maar ik blijf er wel bij dat een PRE een andere morfologie heeft dan bwp/kwpn. Waarom is het anders een anders ras? Een Duitse herder is toch ook anders gebouwd dan een teckel? En met kortere afstand tussen voor en achterhoeven bedoel ik weldegelijk de hoek van de gewrichten en niet een kortere rug of korter gebouwd. Door de kleinere hoek in schouder komt het voorbeen visueel verder naar achteren uit de schouder en door de kleinere hoek in de heup komt het achterbenen verder naar voren te staan. Heeft niets te maken met kortere rug. Kijk maar eens naar foto’s van Arabieren en PREs en vergelijk de stand van de benen en waar het been uit de schouder en heup komt.”
.
“Voor ieder paard geldt dat dat je de zool moet volgen. Zo doe ik dat dus ook bij mijn Spaanse schone!  De foto’s van het paard uit het artikel circuleren al jaren op internet. Ik geloof niet dat dat paard ooit echt goed natuurlijk bekapt is geweest!”
.

“Anyway, ik denk dat ook spaanse paarden graag het hoefgewricht boven het midden van hun voet willen hebben. Dat gaat met hoge hielen en lange tenen niet lukken.

foto van Heleen Davies.
“Waarom toch die focus op die hielen…? Het is niet alleen een kwestie van wel of geen hogere hiel. Het is een kwestie van de hele hoef die in evenwicht moet zijn. Van hiel naar teen en van kwartier naar kwartier. Je kan niet de hielen verlagen en bijvoorbeeld de steunsels niet goed op maat snijden of de teen te lang laten. Nogal logisch dat je paard niet opknapt van het verlagen van de hielen als je de rest ‘vergeet’. Logisch dat een paard pijnlijker kan gaan lopen en verkrampen om maar zo min mogelijk dat steentje in z’n schoen te voelen als de bekapping verder niet goed is maar de hielen wel laag. Logisch dat dan spieren hoger in het lijf vast gaan zitten, onafhankelijk van welke lichaamsbouw dan ook. Probeer je dit op te lossen door de hiel toch hoger te laten, halen op de lange duur de problemen je daar ook wel weer in; ondergeschoven hielen, te lange tenen, toch weer te lange steunsels, niet lekker lopen… timmer je er symptoomverhullende ijzers onder etc etc… en zo ga je steeds verder weg van de ideale hoefvorm gebaseerd op anatomie en functie van de hoef en zit je met een zieke hoef.”
.
.

Stel de vraag

Veel reacties maar de vragen blijven. Als jullie de informatie van de blog vergelijken met de informatie van de update van zondag 8 februari wat valt jullie dan op?
Hoe komt het nu dat er die verschillen in informatie is: bekappers, hoefsmid, eigenaren paard?
Hoe kan het dat er PRE’s zijn die “conform” worden bekapt en uitstekend lopen?
.
.
Kijk ook eens naar dit filmpje: het laat zien wat er gebeurt als je de toon gewoon blijft terug vijlen. je ziet dat de hoef dan rechterop gaat groeien en dat de hielen ook rechterop komen te staan.
.
.

 

“Het bekappen van een PRE: gewoon de hielen normaal op maat zoals bij elk paard. Vergeet vooral niet de tenen op maat te houden en de steunsels niet dragend te maken. Dat moet onder dit plaatje.”

 

Daarop volgend kreeg ik ook nog een reactie van de “patre nostra” van de groep met zijn eindoordeel: “Ik geloof dat we nu wel genoeg gezegd hebben dat dit in de ogen van PN en mensen die hun PRE houden of natuurlijk bekappen niet correct is. De volgende link zal ik verwijderen.”

.

Jammer, want is het nu net niet de kunst, ik zou haast zeggen professionele attitude, om ook met een andere bril (dan je eigen bril) te kijken naar wat wordt gemeld en ervaren?
Nu lijkt het of er maar 1 aanpak is die als zaligmakend wordt neergezet.  En andere input maar tot een bepaalde hoogte wordt gedoogd.
In de Medische wereld zie je ook verschillende stromingen (veelal empirisch double blind onderbouwd) naast elkaar lopen, waarbij op gezette tijden die uitgangspunten met elkaar worden getoetst. Met als enige doel te ijken waar kennis, kunde en resultaten nu staan en of er aanleiding is om juist een mening of “golden standard” verder te blijven onderzoeken.

 

Als iemand met 25 jaar PRE ervaring, en diverse professionals (hoefsmid/bekapper) melden dat ze een PRE wat anders bekappen dan is er stof tot praten. Helemaal als er geen eenduidigheid is vanuit die professionele wereld en er ook nog verschillende resultaten worden gemeld bij het bekappen (laag op de hielen zetten) van een PRE: van loopt prima met lage hielen tot loopt slechter en verdergaande klachten.

Ik blijf in ieder geval met een open blik kijken en onderzoeken. En iedereen die daaraan bijdraagt is van harte welkom zijn inzichten/meningen te sturen. Ik plaats dat 1 op 1 in deze blog.

.

 

Reactie professionele bekapper

Dit blog onderwerp kreeg ook weer een reacties van een professionele bekapper.

Ik zie de laatste tijd veel PREs. Ook met sinas-blikje voeten zonder straal. Vaak zijn ze door de vorige bekapper te laag op de hielen gezet en kunnen ze niet meer lopen na de bekapping. Dan moet ik hoefschoenen aanpassen. Mijn methode is een mengeling van verschillende methodes waarbij Ik dus een gulden middenweg zoek. Er is niets verkeerd met de “natural hoof model” van de mustang. Echter paarden die vanaf de geboorte een gebrek aan hoefverzorging gekregen hebben en daardoor hoge hoeven hebben zullen geen goed ontwikkelde straal, straalkussen of hoefkraakbeen hebben. De uitwendige hielen nemen de functie weg van de inwendige delen. Doe die uitwendige “steigers” weg, en het gebouw valt in. Ik probeer bijna niets af te doen van de hoogte van de hielen. Hoe ga ik dan te werk om die hoeven te decontraheren? Veelal steunsel wegnemen, zo ver mogelijk, en de hiel afronden, en dunner maken. De teen moet ook teruggebracht worden. Hiellanding is belangrijk om het hoefmechanisme in gang te krijgen/houden. Hielhoogte aanpassen heeft vaak een averechts effect daarop. Wordt een paard dus ineens te laag op de hielen gezet, zal een PRE paard sneller dan gemiddeld daarop reageren.

Daarnaast is het zo dat de PRE hoeven erg hard zijn, dat verergert de zaak als ze van kleins af verwaarloosd worden, het brokkelt niet gemakkelijk, vandaar die torentjes.”

 

 

Mijn eigen ervaring:
Dat herken ik dus ook. Want mijn PRE is via een korte omweg direct uit Spanje gekomen en had knalharde hoeven. Verzorgd en goed ontwikkeld, en staat wat hoger op de hielen, maar knalhard.

 

 

Ik ontving nog 2 uitgebreide inputs:

Sinds internet bestaat kan iedereen zijn informatie halen en is iedereen opeens “hoefsmid”. Zoveel mensen zoveel meningen, meeste allemaal subjectief zonder enige wetenschappelijke onderbouwing. Velen zien enkel hun eigen paarden en hebben daardoor een klein referentiekader. De één kan wel tegen lage verzenen, de ander niet. Gaat het goed, dan hoor je niemand, gaat het fout, dan weer wel…. Zaken worden veralgemeniseerd. Hoe vaak hoor je niet “mijn paard is….. dus dat is niet goed”  in plaats van “mijn paard loopt minder bij lage of juist hoge verzenen”. En dan nog wordt bijna nooit naar de oorzaak gekeken. 

 Het hoefsmeden is helaas geen exacte wetenschap. Wil je dus echter een goed onderzoek doen, dan heb je duizenden, nee, tienduizenden paarden nodig om aanwijzingen te vinden die slechts één hypothese steunen of juist ontkrachten mét een aanvaardbaar kleine standaard deviatie. En dan nog vraag ik mij af of dit een juist onderzoek is. Immers elk paard is anders, je krijgt nooit duizenden gelijke paarden in één onderzoek onder dezelfde omstandigheden….. Niet realistisch, dus deze discussie zal nog decennia doorgaan!

 Een hoefsmid heeft niet de wijsheid in pacht. Hij heeft wel heel veel ervaring en ziet heel veel paarden en kent veel casussen. Het belangrijkste daarom is dus dat een hoefsmid luistert naar de klant. De klant ziet zijn of haar paard dagelijks. Een klant wil een bepaalde prestatie van het paard (rekening houdend met ras en discipline). Als er dus iets niet goed is aan het paard dan merkt de klant dat gelijk en als eerste! Een goede Hoefsmid zal daar naar luisteren. Hij of zij zal vervolgens met zijn kennis en kunde het verhaal reflecteren naar de voeten van dat paard en kijken of hij er iets mee kan. Soms kan hij het zelf oplossen, maar soms lukt dat niet. Hij zal in meerdere gevallen in samenwerking met een dierenarts of fysiotherapeut naar andere oorzaken zoeken. Een oorzaak kan inderdaad zijn een slechte bekapping, maar in meerdere gevallen kan het paard kan ook iets onder de leden hebben, zoals bijvoorbeeld een vorm van artrose, ontsteking in het hoefkatrolgebied, peesproblemen, hoefbevangenheid, of wellicht zit het probleem zelf op het paard…

 Puntje bij paaltje: Er is geen één waarheid. Het is en blijft een gezamenlijke inspanning om een paard zo optimaal mogelijk te laten presteren.

 

 

En dan deze reactie nog:

“Op zich is met een cursus (natuurlijk) bekappen niks mis. Je leert een hoop en je leert kijken naar hoeven en hoeven begrijpen. Maar het probleem van (o.a.) natuurlijk bekappen en Strasser is, dat ze een methode loslaten die geldt voor alle rassen en alle hoeven.
En dan begint de ellende.

Gelukkig zijn er hoefsmeden en bekappers die rekening houden met de stand van de voet en andere omstandigheden. Met de smid van het artikel ‘hoefhoek’ ben ik het in grote lijnen eens. Al zou ik sommige details best wel met hem willen discussiëren.
Mijn  mening op enkele reacties:

1.
“Een PRE niet te laag op de hielen zetten”.
Antwoord:
Veel PRE’s staan stijl, maar er zijn toch echt wel enkele PRE’s in mijn klantenbestand die absoluut niet stijl mogen staan. Ergo: bekappen is geen methode voor een bepaald ras, maar is individueel en bovendien ook nog eens anders voor iedere hoef.”
2.
“Een eigenaresse constateert dat haar PRE slechter is gaan lopen na het verlagen van de hielen”.
Antwoord:
Geen rekening gehouden met de stand. Niet goed.
3.
“Men kan van een PRE voet geen KWPN platvoet maken”.
Antwoord:
Een KWPN heeft net zomin standaard een platvoet als een PRE standaard een stijle voet. Platvoeten hebben in de meeste gevallen als oorzaak: Té lang wachten tot de volgende bekapping of al een lange periode ijzers waardoor de hielen als enige slijten en de hoef steeds vlakker gaat staan.
4.
“Te lange tonen gaat ten koste van de beweging”.
Antwoord:
Helemaal mee eens. Te lange tonen hebben ondergeschoven hielen als gevolg, voorhoeven kunnen niet fatsoenlijk afrollen waardoor ze te laat zijn, achterhoeven tikken daardoor de voorhoeven aan en alsof het niet erger kan: pezen en banden staan op spanning. Een te lange toon is funest voor ieder ras, niet alleen voor de PRE.
5.
“De oude anatomische bekapper had hoge hielen gekweekt, de straal raakt de grond niet meer, hij ging rotten en ze had hardnekkige scheuren in de hoefwand ondanks zeer regelmatige trim.”
Antwoord:
De hoefvorm is als tekstbeschrijving moeilijk te beoordelen, maar hardnekkige scheuren is sowieso het gevolg van een niet natuurlijke hoefvorm.
6.
“Zodra iemand aantoont dat de voet van een PRE anders in elkaar zit dan welk ander paard ook, ga ik dit geloven.”
Antwoord:
De hoef van een PRE bestaat net als de hoef van ieder ander paard uit dezelfde harde en zachte structuren. Dat de hoornkwaliteit van barokke paarden veel harder is en veel PRE’s smalle hoeven hebben, betekent alleen dat hiermee met bekappen rekening gehouden moet worden. Bekappen hoort altijd individueel te zijn. Bovendien heeft een paard ook nog eens 4 hoeven, die ieder verschillend bekapt moeten worden. 
7.
“Een PRE heeft wel degelijk een andere morfologie dan een bwp of kwpn hoor. De hoeken in schouder en heupgewricht zijn kleiner, wat resulteert in een kleiner afstand tussen voor- en achterhoeven in vergelijking met de voorgenoemde rassen”.
Antwoord:
Steile schouder => steile hoefstand. 
8.
“Geen paard is hetzelfde ook de PRE’s niet”.
Antwoord:
Spijker op zijn kop!

 

 

Als ik alle reacties nog eens teruglees dan komen er een paar interessante lijnen naar voren.
Er zijn dus PRE’s die wel relatief lager op de hielen staan en er zijn PRE’s die relatief wat hoger op de hielen staan.

Dit is echter geen vanzelfsprekendheid!
Je kijkt naar ieder paard apart: bouw, stand hoeven, hoe hij loopt, welke klachten worden benoemd. Met al die informatie rolt een aanpak hoe te gaan bekappen.
Dat is de leidraad die ik zie.
En door de morfologie van de PRE zul je relatief vaker  op wat hogere hielen uitkomen.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather